Svenskan säger det ena, Expressen det andra!

14 januari 2010

För ovanlighetens skull har två svenska dagstidningar haft artiklar om te. Det lustiga är, att de säger rakt motsatta saker om tepriserna! I Svenska Dagbladet 13 januari finns en artikel som berättar att tepriserna är jättehöga, i dag (14/1) hittade vi en i Expressen som säger att tepriserna rasar.

Nu kan de väl ha rätt båda två, för förra året steg priserna en hel del, och om det är som Expressen säger att vädret varit gynnsamt i Kenya så kan väl det bidra till att priserna sjunker.

Se'n kan man ju diskutera om de jämför äpplen och päron. I Expressenartikeln sägs att Kenya är världens största exportör av svart te; det är kanske möjligt, men i Kenya gör man CTC-te ("Cut, tear and curl"), dvs man maler stora teblad för att skapa finkornigt te, i Sri Lanka plockar man små teblad och rullar dem så att de krymper ihop.

Vi måste erkänna att det kom som en överraskning att Kenya gått om både Kina, Indien och Sri Lanka, men en stor del av Kinas produktion kan för all del vara grönt te.

Om man skall vara noga kan man ju också säga att det är förstås skillnad på produktion och export: det är ju känt sedan länge att indier och lankeser själva dricker upp en hel del av produktionen.

Själva har vi inte märkt så mycket, vare sig av skenande priser eller prisras. Mellan 2007 och 2009 steg vårt inköpspris på BOP med 31 %, Fannings 12 % och Pekoe 20%. Samtidigt sjönk det engelska pundet med 15 % och det är nog litet vågat att påstå att leveranserna hade exakt samma kvalitet. Sammantaget har vi inte behövt ändra våra försäljningspriser särskilt mycket - så i slutledet är det nog inte så dramatiskt som man kan tro av tidningsartiklarna.

Till startsidan

Uppdaterad 2010-01-14