Hur man handskas med brutna teer

Brutna teer – termen är bara en översättning av engelskans ”broken” – kännetecknas ju av att de är mycket finkorniga jämfört med helbladsteer. Med det vinner man inte bara att teet brygger snabbt och starkt, utan framför allt att mer smakämnen från tebladen går över i det färdiga teet.

Nu är det ju inte alla som uppskattar att få teblad i munnen, eller ens på botten av koppen, så man får använda bra redskap och rätt teknik för att handskas med brutna teer.

Mest effektivt är att brygga teet i kanna med ett tefilter av textil. Sådana finns i snart sagt alla dagligvaruaffärer, och kostar en spottstyver. Hur länge man vill låta teet dra är en smaksak, och beror också på om man tar sitt te med mjölk eller utan – det enda som är säkert är att ett brutet te bara behöver dra hälften eller tredjedelen så länge som helbladsteer. Tag sedan bort tefiltret innan teet serveras!  Mängden te beror givetvis på hur stor kanna man har, och måste provas fram individuellt – även här kan man börja med att halvera mängden te jämfört med helbladste.

Gamla beprövade grepp är att värma kannan med hett vatten i förväg, och att inte låta vattnet stormkoka när man slår det över teet – det skall bara sjuda med stora bubblor.

När man bara vill ha en enda mugg te är det ju litet omständligt att brygga en hel kanna, och då kan man i stället använda en tekula. Sådana finns i alla möjliga fasoner, en del mer prydliga än praktiska. Själva använder vi en tetång – en kula som öppnar sig när man trycker ihop skaftet. En tekula klarar inte att hålla inne de allra minsta partiklarna, men något skall man ju betala för bekvämligheten.

Det finns också engångstefilter att köpa, som vi tycker är mycket praktiska. De håller teet helt fritt från teblad, kan kastas i soppåsen, och är billiga.

Uppdaterad 2010-12-09

Till startsidan